Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Att välja rätt skridskor"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Att välja rätt skridskor


Att välja rätt skridskor när man börjar åka konståkning är inte det lättaste då marknaden erbjuder en rad olika typer av skridskor i olika märken och prisklasser. 

Vi har försökt sammanfatta det som är bra att tänka på för att göra valet lättare. Men ni kan även alltid fråga någon av våra kunniga tränare om tips på skridskor.  

Varför är det viktigt att välja rätt skridsko? 

Viktigt är att åkaren ska kunna stå på sina skridskor så att en 90 graders vinkel mellan skena och isen uppstår. Detta är av stor betydelse och avgörande för att åkaren ska få balans och få möjligheten att lära sig att åka på olika skär. 

Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Vi rekommenderar konståkningsskridskor till de som tränar konståkning. Konståkningsskridskor har en styvare sko som ger bra stöd för vristen och minimerar skador samt ger förutsättningar för att kunna fortsätta utvecklas som åkare. “Vanliga” konståkningsskridskor som man kan köpa i sportaffärerna rekommenderas inte då de är för mjuka i skaftet och har en sämre skena. 

 

Hitta rätt storlek:

Mät fotens längd, lättast är det att använda en mätsticka. Har du ingen mätsticka rekommenderas att stå på ett papper intill en vägg, sätt hälen mot väggen och rita av foten på pappret. Mät från väggen till fotens längsta spets. 

För att minimera risken för skador eller att du får ont i foten bör skridskon vara max 1cm längre än foten (innermått). En för stor skridsko medför att foten inte fixeras i skridskon på korrekt ställe och det är lätt skada foten (speciellt för åkare som tränar på hopp). Skridskorna är uppbyggda i sulan vilket betyder att hålfoten måste hamna där den är tänkt att vara. Om skridskorna är för stora uppstår vanligen smärta under hålfoten.

Skridskons innermått kan vara olika på olika märken, därför rekommenderar vi att kolla på de guider som finns olika konståkningssidor. Eller ringa till en konståkningsshop och fråga vad de rekommenderar. 

Hur man knyter skridskorna: 

Det är viktigt att man knyter skridskorna rätt så den sitter bra på foten och så man får belastningen i skon rätt. Se bild för att se hur man knyter skridskon. 

knyta skridsko.png

Vart kan du köpa Konståkningsskridskor: 

Tyvärr finns det ingen återförsäljare av konståkningsskridskor här i Luleå men det finns många bra Svenska Konståkningssidor på internet. Till dessa kan du även ringa för att få tips och råd om vilken skridskor du ska välja. 

Nedan finner du några exempel på sidor.

Begagnatmarknad: 

Det finns även bra och stor begagnatmarknad, “Riktiga” konståkningsskridskor har en bra andrahandsvärde så sköter du dina skridskor så kan du sälja dem igen när du behöver byta till större. 

Du kan använda dig av vår facebooksida för att sälja och köpa skridskor men det finns även många andra facebooksidor som har ett stort utbud, även blocket är en variant.  Nedan finner du några förslag på stora facebooksidor. 

Tänk på följande när du köper begagnade skridskor. 

  • Sko och skena bör var avsedd för just den nivå som åkaren är på. 
  • Kontrollera eller fråga säljaren så det finns slipmån kvar på skenan. 
  • Kontrollera att skon inte är knäckt (inåtgående veck vid vristen)
  • Kontrollera att skon inte ser ut att vara allt för sliten. 
Inga nyheter är skapade

 Följ oss på Facebook:

Bildresultat för facebook logo

 

Sponsorer


Sponsra LAKF och syns här!

LF_Logo_Norrbotten_Vanster_SVART.png

        
 
 
 

Postadress:
Luleå AKF - Konståkning
Lizette Vazquez, Vinkelgränd 5
97435 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@lakf.se